Еразмус+ Serengeti Software Tech и Велеучилиштe у Бјеловару

Еразмус+ Serengeti Software Tech и Велеучилиштe у Бјеловару

У оквиру сарадње Академије Шумадија са фирмом Серенгети, канцеларија у Бјеловару, и Велеучилиштем у Бјеловару, студенти Академије су добили прилику да обаве стручну праксу у поменутим институцијама у трајању од два месеца у оквиру Еразмус+ програма мобилности.

Александар Планић:

Након одслушане треће године на смеру Информатка, указала се прилика да заједно са колегама обавим стручну праксу у фирми Serengeti Software Tech и на Велеучилишту у Бјеловару у оквиру програма Еразмус+.

Пре праксе имао сасвим другачија очекивања. Очекивао сам већи фокус на кодирање и на програмске језике. Међутим, током уводног дела праксе концентрисали смо се на саму пословну комуникацију унутар пројекта – како сам процес креирања једног пројекта функционише од почетка до завршног продукта – што сматрам јако битним, далеко битнијим од самог писања кода. Током овог дела праксе учили смо корисне алате за обављање појединих функција, где смо стекли увид како поједине ствари које смо радили у теорији заправо функционишу у правим апликацијама. У другом делу праксе стављен је акцент на кодирање и додатно усавршавање програмских језика.

Јанко Перић:

Пројекат који смо радили у фирми је био занимљив, користили смо најновије технологије и верујем да ће знања која смо стекли веома значити касније у нашим каријерама и приликом запошљавања. Подршка и менторство били су на нивоу, што је допринело да лакше савладамо препреке на које смо наилазили приликом израде пројекта, као и током боравка у другој држави. Колеге у фирми су нас јако добро прихватиле, а атмосфера је била пријатељска и пријатна.

Јован Грковић:

Сама организација праксе је била добра, с обзиром да наш ментор и остали запослени имају пуно искуства јер студенти са Велеучилиштa често обављају праксу у фирми Serengeti. У Бјеловару је подршка за младе на високом нивоу, па се често организују семинари и предавања, ваннаставне и спортске активности. Велеучилиште сваке године одржава консултације са највећим фирмама у граду како би образовни програм што боље био прилагођен потребама индустрије.

Никола Гајовић:

Током боравка у Бјеловару користили смо све могућности доступне студентима: спортске терене, студентску мензу, учествовали смо у ваннаставним активностима итд. Боравак у Бјеловару је био лепо пословно и животно искуство јер смо упознали нове људе, другачије пословне праксе, усавшили знања која смо већ имали, и стекли нова знања која ће нам значити у будућуности.

Захваљујемо се нашем ментору Ненаду Ковачевићу из фирме Serengeti, као и свим осталим колегама из Serengetija на гостопримству и стручној и пријатељској подршци.

Такође се захваљујемо професору Томиславу Адамовићу, руководицу смера Рачунарство на Велеучилишту у Бјеловару, као и Еразмус+ координатору Матеу Иванчићу на помоћи и подршци током боравка у њиховом граду.

Захваљујемо се и Академији Шумадија на иницирању Еразмус+ програма који је намењен образовању и стручном усавршавању студената.